FOTO ACHTERFLAP

FOTO ACHTERFLAP

Ik moet een auteursfoto maken. De verschijningsdatum voor ons nieuwe boek De orde staat gepland in november dus de tijd begint te dringen. Een weekje geleden stuurde Dimitri me al braaf de zijne. Toen ik hem opende op de computer benam het me de adem: hij gaat opeens als een soort biker door het leven. Is dat een natuurlijke aanpassing van de soort omdat hij zich altijd al transporteert op twee wielen? Die ademkrapte is natuurlijk wel mijn eigen schuld want zijn profielfoto op facebook had me moeten voorbereiden.

Ja, jullie hebben gelijk. Het is best zielig dat ik hem altijd zo op de korrel neem, maar dan moet hij maar niet zo’n goede pispaal zijn.

Nu ik van die aanblik op zijn auteursfoto eindelijk bekomen ben moet ik zelf aan de bak. Ik zou me natuurlijk kunnen conformeren en het motorjack en helm van mijn man lenen, maar ik heb zo’n idee dat de lezers iets anders verwachten.

Een foto dus. Een charmante, niet zo’n afknapper als van Dimitri. Dat betekent dat ik me moet opmaken wil het nog een beetje tonen. Met make-up en zo. Gatver, zo geen zin in. Mijn lekkere comfortabele fleecevest moet uit, ook zo’n ellende, maar ik wil mijn lezers wel op een leuk kraagje fêteren.

Mijn pantoffels kan ik gelukkig aanhouden. Dat die hun beste tijd gehad hebben en mijn grote teen er doorheen steekt ziet toch niemand.

Mijn man is hobbyfotograaf die een rits camera’s in de kast heeft liggen met bijpassende lenzen, statieven en weet ik het allemaal. Mijn auteursfoto’s tot nu toe en twee omslagfoto’s zijn van zijn hand, maar denk maar niet dat hij als het erop aankomt een geschikte foto van mij uit zijn archief kan toveren. Want op die zeldzame momenten waarop ik er achterflapfoto-waardig bijloop en hij zijn camera bij zich heeft, zijn natuurlijk het vogelveertje op de stoep, het bierschuim in het glas en de mooie zon boven de gebouwen belangrijker. Dus pak ik zuchtend mijn telefoon en ga in mijn kast een bloes met een leuk kraagje uitzoeken. Bijpassende ketting heb ik ook nog wel.

De foto is inmiddels gemaakt en ik app hem naar mijn man en vriendinnen voor feedback.

‘Wat heb je een rare grimas,’ is het liefdevolle commentaar van mijn echtgenoot.

‘Ja, en je haar zit echt stom,’ krijg ik ook nog te horen.

Waarop een vriendin me geruststelt met zijn relativerende opmerking: ‘Ga je echt een selfie voor je boek gebruiken? Ben je gek, of zo?’

Kan mij het schelen. Die foto is anderhalf bij een halve centimeter en ik sta er met stom haar, grimas en kapotte sloffen toch best wel aardig op hoor. Maar dat is dankzij het kraagje en de bijpassende ketting natuurlijk.

Om Alexander voor te zijn die mij gaat vragen om die roemruchte foto’s: de auteursfoto’s kunnen jullie direct al of niet bewonderen op de achterflap. Wel heb ik een andere foto voor bij dit relaas. Die licht een tipje van de sluier op over De orde.

Verschenen op Thrillers and More