CENONE A ROMA

CENONE A ROMA

Met oudjaar heb ik zin in een Italiaanse feestavond en ik reserveer een elegant gebeuren, niet al te ver van huis. Een zogeheten ‘cenone’ oftewel uitgebreid diner. Dresscode is abito scuro, cocktail dress. Dus doe ik zilver om mijn lijf, strass in mijn oren en met de verlokking van een vuurwerkschouwspel boven het meer, zijn we off naar het Chalet del lago.

In het restaurant is het zoeken naar onze tafel. Ik laat de entreebewijzen zien die ik op mijn naam geboekt heb.

‘Nee mevrouw, we vinden uw reservering niet. Even geduld, alstublieft.’

Dan eerst maar onze jassen in de garderobe veiligstellen. De vrouw die ons naar onze plaatsen moet brengen heeft intussen geen vorderingen gemaakt. Het is nog steeds ‘Un momento, per favore’.

‘Kunnen we daar niet zitten?’ Ik wijs naar een tafel voor vier, lekker ver van de luidsprekers waar ongetwijfeld een hoop te verduren uit zal komen. Nee, alle stoelen zijn gereserveerd. Een collega verschijnt, hij heeft een air van ik weet alles. En dat doet hij. Hij kijkt in zijn aantekeningen. ‘Tavolo uno,’ zegt hij. We volgen onze plaatsaanwijzer naar een tafel bij de toiletten, redelijk op afstand van de luidsprekers. Prima. Er is voor 9 gedekt. We zijn de eersten.

Ik kijk om me heen. Lichtjes overal. Gezelliger kan haast niet. Wat een sfeer. Dit wordt een topavond. Als we zitten valt mijn blik op het kaartje midden op tafel. Niccolo Cuberti, Cuccouta Mirko, Giorgio De Carlo en Kary Kellemba. Jemig. Heb ik het altijd verkeerd gehad, ik moet nodig mijn rijbewijs aanpassen. Ik heet helemaal geen Karin Kallenberg. Ik heet Kary Kellemba. Wat een geluk dat ik dat nu eindelijk weet, deze avond kan alleen nog maar beter worden.

En dat doet ie. We hebben geproost met elkaar en onze tafelgenoten. We hebben meegezongen met fantastische Italiaanse muziek. Hebben ‘Buon anno’ geschreeuwd en gefluisterd. Omhelsd, gezoend. Met wildvreemden. Ja en dus? Kan het niet elke week Nieuwjaar zijn? Nieuwweek, iemand? Oké, Nieuwmaand dan?

Tijd om hier iedereen het allerbeste te wensen. En dat doe ik.

G E L U K K I G   N I E U W J A A R

Lieve groetjes,

Kary Kellemba